Ποιοι Είμαστε

Το 2006 ο Ντίνος Ποντικόπουλος, μαζί με τον Δημήτρη Μικιό και την Αγγελική Τόμπρου ίδρυσαν την ομάδα παιδικού θεάτρου «Αστροναύτες».

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο οι παραστάσεις των Αστροναυτών κέρδισαν τους μικρούς, αλλά και τους «μεγάλους» θεατές, ενώ το αμείωτο ενδιαφέρον και η συνεχής παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα της ομάδας ενίσχυσαν το κέφι, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συντελεστών της.

Τα αυστηρά επιλεγμένα έργα, η αφοσίωση στο παιδικό θέατρο και η πίστη πως η παραστατική τέχνη του θεάτρου συμβάλλει καταλυτικά τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, οδηγούν όλα αυτά τα χρόνια τα βήματα των «Αστροναυτών».

Έτσι, η θεματική των παραστάσεων, το χιούμορ και το παιχνίδι, ψυχαγωγούν τους μικρούς θεατές ενώ παράλληλα καλλιεργούν ένα γόνιμο πεδίο σκέψης και διαλόγου πάνω στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και τις ανθρώπινες αξίες. Το ύφος των παραστάσεων χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαφορετικών θεατρικών μορφών (πρόζα, θέατρο κούκλας, σκιές, χορός), με έντονες τις επιρροές του λαϊκού θεάτρου και του θεάτρου δρόμου.

Η ομάδα των «Αστροναυτών» συνεργάζεται με το θέατρο «Φούρνος», ενώ αναφορές για την πρωτοτυπία των μέσων και των τεχνικών που επιλέγονται για το ανέβασμα των θεατρικών έργων κάνει ο Θεόδωρος Γραμματάς στο βιβλίο του, Στη χώρα του Τοτώρα, εκδ. ΠΑΤΑΚΗ. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν στην υπό έκδοση διδακτορική διατριβή της Αλεξίας Παπακώστα, Κώδικες επικοινωνίας στο θέατρο για παιδιά.

Οι «Αστροναύτες» έχουν παρουσιάσει, επίσης, θεατρικά έργα για το ενήλικο κοινό και διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, το 1ο και 2ο World Jazz Music Festival, και το 1ο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου σε συνεργασία με το θέατρο «Φούρνος». Τα έργα της ομάδας παρουσιάζονται στην Αθήνα, στην ελληνική περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό, ενώ οι παραγωγές είναι ευέλικτες και προσαρμόζονται στους πιο απρόσμενους χώρους.

Όλη η πορεία των «Αστροναυτών» έχει πραγματοποιηθεί με την αρωγή φίλων και συνεργατών μας, χωρίς καμία κρατική ή άλλη επιχορήγηση.

Οι παραστάσεις της ομάδας «Αστροναύτες» είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας.

Συνεργάτες

Nτίνος Ποντικόπουλος
Nτίνος Ποντικόπουλος
Φρόσω Ζαγοραίου
Φρόσω Ζαγοραίου
Αντώνης Σκαμνάκης
Αντώνης Σκαμνάκης
Βασίλης Εφραιμίδης
Βασίλης Εφραιμίδης
Δήμητρα Λούπη
Δήμητρα Λούπη
Δημήτρης Μικιός
Δημήτρης Μικιός
Nτίνος Ποντικόπουλος

Nτίνος Ποντικόπουλος

Ο Ντίνος Ποντικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973.

Σπούδασε θέατρο στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και συνέχισε τις σπουδές του στο «θέατρο των Αλλαγών» για τρία χρόνια. Είναι τελειόφοιτος της σχολής Ναυπηγών του Ε.Μ.Π.

Έχει συνεργαστεί με την Κυριακή Σπανού στην παράσταση «Πρόταση γάμου» του Άντον Τσέχωφ, με την ομάδα Πολυμήχανοι στην παράσταση «το όργιο» του Γιάννη Πετσόπουλου, με τον Ν. Αρμάο στην παράσταση «Ρουτζάντε, ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόλεμο» του Άντζελο Μπεόλκο, με το Φεστιβάλ Αθηνών στη παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, με το Θέατρο Σχεδία στην παράσταση «Αρτούρο Ούι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Β. Καννελόπουλου, με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, με το Θέατρο Ιλίσια στην παράσταση «Καριέρα, έρωτας και σούσι» σε σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση, με τον Τεχνοχώρο υπό σκιάν στην παράσταση «Για το καλό της Χώρας μας» σε σκηνοθεσία Κ.Αρβανιτάκη, με την ομάδα «Προσωδεία» στην παράσταση «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λάκη Καραλή.

Το 1998 ίδρυσε μαζί με τον σκηνοθέτη Λάκη Καραλή και άλλους συνεργάτες την Θεατρική ομάδα «Προσωδεία» όπου και ασχολήθηκαν με την έρευνα πάνω στο αρχαίο δράμα παρουσιάζοντας την δουλειά τους σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Γαλλία.

Είναι μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας «The Masterz of the Stringz» (Dasein,Six dogs,Φούρνος) ενώ υπήρξε μέλος του μουσικού group «Zoolixo λίγο» κάνοντας διάφορα κωμικά σκετς σε μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα.

Έχει ασχοληθεί με το θέατρο δρόμου (Ομάδα Παίζω-δρόμος) και έχει δουλέψει στον κινηματογράφο "Un ete grec" του Olivier Orle, «Λουκουμάδες με μέλι», σκην. Όλγας Μαλέα, «Φευγαλέα χαμόγελα», σκην. Δ. Κανελόπουλου με διάκριση στο φεστιβάλ Δράμας, “Fish Tales” του Alki David, κ.α. και την τηλεόραση στα σήριαλ «Ταμάμ», «Το κάτω παρτάλι» , «Το σόι μου μέσα…» κ.α.

Στο θέατρο για παιδιά, έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις του θιάσου «Μίμηση Πράξης».

Το 2006 ίδρυσε την ομάδα παιδικού θεάτρου «Αστροναύτες».

 

Φρόσω Ζαγοραίου

ΦΡΟΣΩ ΖΑΓΟΡΑΙΟΥ

Μεγάλωσε στη Νάουσα της Πάρου. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλος Κουν» Το 2006 εκτός από την υποκριτική, παράλληλα, αρχίζει η ενασχόλησή της με την οργάνωση παραγωγής. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τον Γ. Μιχαηλίδη στο «Ανοιχτό Θέατρο», έχει παίξει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στο «Θεσσαλικό θέατρο», στο «Θέατρο Νέων» του Δημήτρη Σεϊτάνη, στην παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη, σε παραστάσεις του Νίκου Αρμάου, Κυριακής Σπανού, των Bijoux de Kant κ.α.

Στον τομέα της παραγωγής θερμές κριτικές εισέπραξαν οι παραστάσεις «Μ ένα καράβι φορτηγό» (το έργο προτάθηκε από την ένωση κριτικών Ελλάδας για το βραβείο «Κάρολος Κουν» -σύλληψη ιδέας, επιμέλεια κειμένου και παραγωγή). Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2007είχε την τιμή να οργανώσει την περιοδεία της εν λόγω παράστασης σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου χάρη στην σπουδαία χορηγία της εταιρείας Salty Dog sails και του καπετάνιου της, μία εμπειρία που κατέχει ξεχωριστή θέση στην θεατρική της πορεία.

Ακολουθεί η performance Graveyard cafe band in extremis που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, από την ένωση κριτικών Ελλάδας -ερμηνεία, οργάνωση παραγωγής, Στη συνέχεια, η παραγωγή “Dance me to the end of Greece” -Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, με κεντρικό θέμα αναζήτησης την ελληνικότητα με κεντρικό άξονα την εποχή που γινόταν η προσπάθεια σύστασης του ελληνικού κράτους και της ελληνικής ταυτότητας. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε δύο εκδοχές, η πρώτη βασιζόταν σε κείμενα για την περιοχή της Αττικής και την Πελοπόννησο και παρουσιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο και στο μουσείο Μπενάκη –ενώ η δεύτερη αφορούσε στην πόλη της Θεσ/νικης και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ των Δημητρίων 2012 στο Γενί Τζαμί (ηθοποιός, σύλληψη ιδέας, οργάνωση παραγωγής με τη συνεργασία της Κυριακής Σπανού).

Από το 2015 παρουσιάζει το ζωντανό άγαλμα La sirena Theoni-Mermaid Theoni σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Από το 2014 είναι βασικός συνεργάτης της ομάδας αστροναύτες.

 

Αντώνης Σκαμνάκης

Αντώνης Σκαμνάκης

Ο Αντώνης Σκαμνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και παίζει κοντραμπάσο, κιθάρα και βιόλα ντα γκάμπα. Διετέλεσε για 15 χρόνια μέλος του συγκροτήματος Χαίνηδες και σήμερα ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Συγκεκριμένα έχει συνθέσει μουσική για τις παραστάσεις ''Που πάει ο Λύκος καβάλα στο ποδήλατο;'' σε σκηνοθεσία Δ. Μικιού, ''Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει'' σε σκηνοθεσία Δ. Μικιού, ''Πρόταση Γάμου'' σε σκηνοθεσία Κ. Σπάνου, για την ομάδα ''Αστροναύτες'' και για τις παραστάσεις ''Τabula Rosa'' και "giraffe'' των Hop Signor, ενώ έχει κάνει επίσης το soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας μικρού μήκους ''Νικολέτα'' σε σκηνοθεσία της Σόνια Κέντερμαν.

Ως κοντραμπασίστας έχει συνεργαστεί με πλήθος άλλων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων Συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα ''Αστροναύτες'' και την ομάδα μαριονετιστών ''Hop Signor''

Βασίλης Εφραιμίδης

Βασίλης Εφραιμίδης

Γεννήθηκε στο Τύππινκεν της Γερμανίας το 1975.Από την εφηβεία ασχολήθηκε με την μουσική την ηχοληψία και τα ηλεκτρονικά. Είναι πτυχιούχος ηλεκτρονικός (1ο ΤΕΛ ΑΘΗΝΩΝ) και απόφοιτος της SAE (Bachelor of Recording Arts - Honors).

Εργάζεται από το 1997 σαν ηχολήπτης και τεχνικός ηχητικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2003 δραστηριοποιείται ως παραγωγός σε studio ηχογραφήσεων και συναυλιών κυρίως στον χώρο της jazz και world μουσικής.
Οι Archie Shepp, Lou Donaldson, Chico Freeman, Demis Roussos, Cirque Eloize (Nomade), Bob Fosse Musical, είναι μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του.

Η συνάντηση με τους "Αστροναύτες’’ έγινε το 2006.Αυτή ήταν και η αφορμή να γνωρίσει επαγγελματικά τον μαγικό χώρο του θεάτρου!

Το αναλυτικό βιογραφικό καθώς και η επικοινωνία βρίσκονται στα ακόλουθα site :
https://www.linkedin.com/in/vassilis-efraimidis-57549041/
https://www.facebook.com/vassilis.efraimidis.pro

 

Δήμητρα Λούπη

Ηθοποιός και Θεατρολόγος

Συμμετέχει στην παράσταση  «Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει»

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2011 Υποκριτική και Θεατρολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το θέατρο και τη φωνή καθώς και μαθήματα χορού και κίνησης με καταξιωμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χορό butoh.

Το 2004 παρακολούθησε διετές σεμινάριο ειδίκευσης στο Εκπαιδευτικό Δράμα (Drama in Education) στο θέατρο Πόρτα και έκτοτε διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε παιδιά και εφήβους.

Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις όπως:

«Topophilia», «Αναπαράσταση» site specific performances σε σκην. Άννας Τζάκου  (Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Εθνικού Θεάτρου/ Athens Biennale),  «Έρως-Ήρως» μια παράσταση-αφήγηση πάνω στο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη σε σκην. Δημήτρη Μπαμπίλη (εκπόνηση διπλωματικής εργασίας με επόπτη καθηγητή το Μ. Μαρμαρινό), «Η τριλογία του Ηθοποιού 1. Η Εκπαίδευση» και «2. Cast» παράσταση/ θέατρο ντοκιμαντέρ σε σκην.  Δ. Μπαμπίλη & Ε. Ξανθοπούλου (Bios).

 

Δημήτρης Μικιός

Δημήτρης Μικιός

Ο Δημήτρης Μικιός είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Αστροναύτες».

Σπούδασε σκιτσογράφος στην σχολή “ Σπ. Ορνεράκης” και η εμπειρία του στον κόσμο της εικόνας και του κόμικ τροφοδοτεί έκτοτε τις σκηνοθετικές του προσεγγίσεις,την υποκριτική αλλά και την κατασκευή μάσκας, φιγούρας για θέατρο σκιών και κούκλας.

Ξεκίνησε να κάνει θέατρο με δάσκαλό του τον Λάκη Καραλή στο εργαστήρι Δήμου Λαυρεωτικής καθώς και αργότερα στο “Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής” . Έμεινε μαζί του 8 χρόνια όπου εκτός από την υποκριτική πήρε τα πρώτα μαθήματα σκηνοθεσίας . Με την Ασπασία Κράλη μυήθηκε στην παντομίμα ενώ έμαθε να εκφράζει μέσω του σώματος και της ανάσας αυτό που η δασκάλα του ονόμαζε “ θέατρο της σιωπής". Έπαιξε στις παραστάσεις της “ Ο έρωτας δαγκώνει” και αναζητώντας τον Οιδίποδα”.

Παρακολούθησε και διδάχτηκε από σεμινάρια και ομάδες διάφορα είδη θεάτρου, commedia dell arte, παντομίμα, αυτοσχεδιασμός και μάσκα (με το σύστημα Keith Johnstone) , Devised theatre, παραμύθι, κούκλα – μαριονέττα και άλλα.

Από το 2005 είναι ωρομίσθιος επιμορφωτής θεάτρου -αορίστου χρόνου- στο θεραπευτικό πρόγραμμα κατά των ναρκωτικών ΚΕΘΕΑ Διάβαση όπου διδάσκει θεατρικό παιχνίδι/ αυτοσχεδιασμό και ανεβάζει παραστάσεις με τα υπό θεραπεία άτομα.

Στο Γεωπονικό Παν/μιο έχει δύο ομάδες θεάτρου και σκηνοθετεί έργα κλασικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου ή διασκευές έργων.

Τέλος, δίνει παραστάσεις πειραματικού θεάτρου σκιών αλλά και του κλασικού Καραγκιόζη.