Ξερολιθιά / λίθος-μύθος εν χορώ

Η περφόρμερ Φρόσω Ζαγοραίου διευρύνει την έρευνά της πάνω στις έννοιες της παύσης, της κίνησης και της ακινησίας επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της  αυτή τη φορά στην  έννοια του βάρους και της ισορροπίας.

Παρατηρεί πώς μεταβάλλεται η σκέψη από το βάρος που επωμίζεται κάθε φορά ένα σώμα.

Αναρωτιέται πόσο ζυγίζει η κάθε λέξη. Ή πως επηρεάζεται  η ανάσα από το βάρος στο στήθος, το βάρος στο λαιμό ή το βάρος στην πλάτη.

Μιας και η πατρίδα της είναι πέτρινη, η έμπνευσή της αντλείται από την πέτρα. Αυτή την πανάρχαιο ζωή που έχει  αισθήσεις και συνάμα απευθύνεται και στις αισθήσεις. «Χαίρε πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν» ακούμε στον Ακάθιστο Ύμνο.

Την πέτρα την αφουγκράζεται με προσοχή  ως λέξη κάθε φορά και τη σύνθεσή της σε ξερολιθιά ως μυθιστορία.

Το κείμενο της Μαρίας Τσιμά «Ξερολιθιές» που ακούγεται κατά τη διάρκεια της δράσης, ανοίγει μονοπάτια πάνω στο σώμα αλλά και έξω από αυτό, και οδηγούν σε ένα ιδιότυπο χορό που ψάχνει να ανασύρει  κάτι από τη ζεστασιά στα βάθη της γης, και της μνήμης.

Συντελεστές:

Σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Φρόσω Ζαγοραίου

Κείμενο: Μαρία Τσιμά

Μουσική: Koray Tarhan

Video editing: Γιάννης Βασιλάκης

Επιμέλεια κοστουμιού: Ματίνα Μέγκλα

Φωτογρφίες: Δημήτρης Καστανάρας

Art work: Πάρις Χαβιάρας

Παραγωγή: Αστροναύτες & Δίχως Ωμέγα-

Διάρκεια: 17 λεπτά

Η performance ήταν μέρος της δράσης «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη…χάνοναται ξερολιθιές, υψώνονται τσιμέντα» που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε το Δίχως Ωμέγα στη Λάρισα 4-5/11/23 με ερέθισμα ένα κείμενο της Μαρίας Τσιμά» με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 2ο χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003)

Στο πλαίσιο του έργου Βιομετασχηματισμός  μέσα από μορφές Τέχνης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας-Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον  Νοεμβρίου 2023 στο Μουσείο Τυπογραφίας Σούδας Χανίων στη Δράση «εν-Σώμα-τωση, Ικεσία, Απειλή» του εικαστικού Γιάννη Μαρκαντωνάκη,  στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου.