Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οδύσσεια Πολυμήχανοι εν δράσει

Τι θα λέγατε εάν σε μία θεατρική παράσταση δεν ήσασταν μόνο θεατές; Πώς θα σας φαινόταν εάν στη γνωστή περιπέτεια της Οδύσσειας μπορούσατε να προτείνετε λύσεις στους συντρόφους για να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο, να μαντέψετε τις σκέψεις του Οδυσσέα ή να δώσετε τη δική σας εκδοχή για την εξέλιξη της ιστορίας; Τι θα απαντούσατε στην ερώτηση: Ποίος είναι ο γενναίος, ποιος είναι ο πιο δυνατός, τι είναι θάρρος, τι είναι πίστη, τι είναι επιμονή, τι είναι απόλαυση; Τι Θυμάσαι;

Σε αυτή την παραστατική εκδοχή της Οδύσσειας τα παιδιά γίνονται συμμέτοχοι της θεατρικής αφήγησης. Έτσι, κατά τη διάρκεια της παράστασης-αφήγησης η δράση διακόπτεται και τα παιδιά καλούνται μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες να εμπλουτίσουν και να εμβαθύνουν σε στιγμές της ιστορίας. Οι δραστηριότητες βασίζονται στις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος κι ενδεικτικά μπορεί να είναι μία παγωμένη εικόνα, μία κινητική σκηνή, οι σκέψεις του ήρωα, διάδρομος συνείδησης κ.α. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία τα παιδιά αποκτούν μία πιο ενεργητική στάση απέναντι στην ιστορία, οξύνουν τη φαντασία τους, ενισχύουν την κριτική τους σκέψη και απαλλάσσονται από την αγωνία του σωστού και του λάθους.

Στόχος είναι να εστιάσουμε στη σύνδεση της περιπέτειας με την καθημερινή ζωή. Πώς δηλαδή κάθε φορά μέσα από τα εμπόδια και τη διαχείριση της αποτυχίας φτάνουμε λίγο πιο κοντά στη γνώση του εαυτού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού αλλά και στην Α΄ Γυμνασίου. Μέγιστος αριθμός συμμετοχής 30 παιδιά.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε στο Πανελλήνιο Επιστημονικό συνέδριο “Οι Τέχνες στο ελληνικό σχολείο” στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) τον Οκτώβριο του 2018.

Υπεύθυνες για τον σχεδιασμό του προγράμματος είναι η Δήμητρα Λούπη και η Φρόσω Ζαγοραίου.

Η Δήμητρα Λούπη είναι θεατρολόγος και ηθοποιός. Μετά τις σπουδές της στη Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σπούδασε Θεατρολογία και Υποκριτική στο τμήμα Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη. Έχει ειδικευτεί στο Εκπαιδευτικό Δράμα (Drama in Education). Διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε ομάδες παιδιών και εφήβων.

Η Φρόσω Ζαγοραίου είναι ηθοποιός, απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» κι έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία στο χώρο του θεάτρου για παιδιά έχοντας παίξει σε δεκάδες παραστάσεις.

Σχεδιασμός αφίσας: Ειρήνη Τσιράκη