Το μαύρο ψαράκι

Το παραμύθι του μεγάλου Ιρανού παιδαγωγού και συγγραφέα Σαμάντ Μπεχραγκί αφηγείται τις περιπέτειες που περνάει ένα ψάρι «του γλυκού νερού» μέχρι να φτάσει στον ωκεανό.

Ποιους κινδύνους συναντάει; Πως αντιμετωπίζει τους φόβους του; Πως βρίσκει τον τρόπο να ακολουθήσει το όνειρό του;

Με φαντασία, χιούμορ και γρήγορες σκηνικές εναλλαγές αναπαρίσταται ένα αλληγορικό απολαυστικό ταξίδι.

«Το μαύρο ψαράκι» επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας, του ηρωισμού και της ανεξαρτησίας με στόχο να φωτιστούν οι απαραίτητες αξίες της ζωής χωρίς δογματισμούς ή υπερβολές.

Με αυτό το έργο «συστήθηκαν» οι Αστροναύτες στο κοινό το 2006 και παραμένει από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς παραστάσεις τους.

Συνδυάζει πρωτότυπα τον θεατρικό διάλογο με το θέατρο σκιών και τις κούκλες. Η εναλλαγή θεατρικών μέσων έχει αισθητικό αλλά και παιδαγωγικό αποτέλεσμα, καθώς εισάγει τα παιδιά σε ποικίλους τρόπους της αφήγησης και της χρήσης της γλώσσας μέσα από τη θεατρική εμπειρία.

«Το μαύρο ψαράκι» έχει παρουσιαστεί σε πολλά σχολεία, δήμους, συλλόγους της χώρας αλλά και σε δομές φιλοξενείας μεταναστών ως μια προσπάθεια της ομάδας να ανακουφίσει τον πόνο των μικρών προσφύγων. Τέλος, έχει φτάσει σε χωριά και σχολεία που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ ξανά θεατρική παράσταση.

Η παράσταση είναι καταχωρημένη στον ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. 

Ηλικίες-3,5-9 ετών

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθέσια: Ντίνος Ποντικόπουλος

Σκηνική επιμέλεια, κούκλες: Ολυμπία Σιδερίδου

Ηθοποιοί: Ντίνος Ποντικόπουλος, Φρόσω Ζαγοραίου

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Εφραιμίδης

Φωτογραφίες: Ρου Ζάννου

 

Video Παράστασης: