Στο Barhelona για “Πρόταση Γάμου”.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

Πλήθος τα μπαράκια που καταφεύγει, άλλοτε εξ’ ανάγκης και άλλοτε κατόπιν επιλογής η θεατρική τέχνη. Τις περισσότερες βέβαια φορές  η παράσταση είναι αξιοπρεπώς ερασιτεχνική γ’ι αυτό και ο θεατής που θα βρεθεί κάποια Τετάρτη απροειδοποίητος στο Barhelona θα δοκιμάσει μεγάλη έκπληξη, όταν θα συνειδητοποιήσει, από τα πρώτα ήδη λεπτά ότι παρακολουθεί μία σύντομη πλην άρτια και εξαιρετικής ποιότητας θεατρική παράσταση βασισμένη στο γνωστό μονόπρακτο του Άντον Τσέχωφ “Πρόταση Γάμου”.

Σύμφωνα με τη σκηνοθετική σύλληψη της Κυριακής Σπανού, αυτή η ασυνήθιστα διασκεδαστική πρόταση λαμβάνει χώρα ένα καλοκαιράκι στην εξοχή. Ιδέα που υπηρετείται σκηνογραφικά από έναν απλό ξύλινο πάγκο και την κατάλληλη ενδυματολογική σκευή των ηρώων. Ο υποψήφιος γαμπρός (Ντίνος Ποντικόπουλος) σκέφτεται αρχικά και με εντεινόμενο άγχος να υποβάλει την πρότασή του στον πατέρα της μέλλουσας νύφης με τον οποίο συνδέονται οικογενειακώς, αλλά πέφτει πάνω στην ίδια τη νύφη (Φρόσω Ζαγοραίου). Από κει και πέρα ξεκινά η ακολουθία των έντρομων αναβολών  και ο χορός των μικρών παρεξηγήσεων που ολοένα και απομακρύνουν το ζευγάρι από τον ποθούμενο χορό του Ησαϊα. Εδώ ανθοφορεί και η σύλληψη της κ. Σπανού διότι τα επεισόδια που συμπλέκονται με την διαρκώς αναβαλόμενη πρόταση αναπαρίστανται αποκλειστικά με μιαν αμίμητη κωμική πρόζα και με τα φαιδρά κινησιολογικά  της επακόλουθα που επιμελήθηκε χορογραφικά η Ιωάννα Βασιλακοπούλου.

Μια νευρική ποδηλατάδα κι ένα μπάνιο στην παρακείμενη λίμνη παίρνουν τον χαρακτήρα μικρών εκρηκτικών σκετς με τον σπινθήρα της ειρωνείας πάντα έτοιμο να τινάξει στον αέρα την περιβόητη πρόταση.  Με την μουσική της βιόλας που έπαιξε ο Αντώνης Σκαμνάκης το ζευγάρι των πρωταγωνιστών έδωσε ένα ερμηνευτικό ντελίριο με κεντρικά χαρακτηριστικά την άριστη ρυθμολογία και τις εκφραστικές μάσκες μιας ανελέητης αυτοπαρωδίας. Πότε νωχελικά ηδυπαθής και πότε δυναμικά φιλύποπτη η Φρόσω Ζαγοραίου εξουθένωσε τον ενδοτικό υποψήφιο προτού πάρει την κατάσταση στα χέρια της και σφραγίσει την υπόσχεση γάμου μ΄ένα φιλί. Εκτάκτου υποκριτικής αμεσότητας και ο συμπρωταγωνιστής της Ντίνος Ποντικόπουλος ενσάρκωσε το αμήχανο πνεύμα και την ανεπίδοτη διαθεσιμότητα του γαμπρού με αμείωτη ένταση.

*Info
Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
Παίζουν: Φρόσω Ζαγοραίου και Ντίνος Ποντικόπουλος
Παίζει μουσική ζωντανά ο Αντώνης Σκαμνάκης. (viola da gamba tenora)
Επιμέλεια Κίνησης: Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Βασισμένο στη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ.
Barhelona Jazz wine bar